piatok 6. októbra 2017

Nenikékamen VII. - Na štvrtý pokus to vyšlo, hranica 4h pokorená o mnoho minút - nový osobák na svete

Maratón sa už stal pevnou súčasťou môjho života. Netvrdím že cieľom ale súčasťou. Vôbec to neriešim a hneď ako sa dá už niekedy v marci posielam prihlášku a rovno na maratónsku trať. No a potom celý rok to mám v podvedomí a trénujem.

Môj najväčší fanúšik na trati MMM 2017
Tento rok som tomu dal pomerne dosť, ale v podstate som len robil to čo ma baví. Behal po kopcoch, behal po lesoch, dosť jazdil na biku, plával a tiež turistikoval. Dal som si štvodňovku pešo 100km hrebeňovku v Nízkych Tatrách no a samozrejme popri tom aj motošport - celú sezónu rally pretekov. Priamo dedikovaný tréning na maratón, s nejakým trénigovým plánom som nemal... Len som dosť makal na kondičke všeobecne. V závere prípravy som trochu makal na tempe - rýchlejšie behy, asi mesiac pred štartom sme si dali 30-tku tak na overenie ako na tom sme. A to bolo celé...


Maratónsky oheň horí

Kvôli maratónu som vynechal rally preteky v Bosne, ktoré som šiel pred rokom, pretože by znovu nebol čas na regeneráciu (návrat by bol v noci pred maratónom) Takže aj preto som si trúfal splniť konečne môj hlavný cieľ - maratón pod 4 hodiny!
Po štarte s Ifkom
Stratégia? Hmmm, definitívne som si ju zvolil večer pred štartom. Na 4h čas treba tempo cca 5m40s a tak som sa rozhodol že to budem držať medzi 5:30 a 5:40. Keď to bude výrazne rýchlejšie zvoľním. Okrem toho som oproti min rokom kúpil 4x energy gel a pribalil obvyklú sójovú tyčinku. Všetky tieto doplnky šli tradične do kompresných ponožiek na lýtka, jeden gel som mal vo vrecku v nohaviciach vzadu. A rozhodol som sa začať s gelom už na 5 km - pol balenia a potom po polovici každých 5km - i keď Ifko tvrdil že je to skoro a zbytočne. Každý z mojich troch maratónov mal totiž podobný priebeh, prvú polku pod 2 h a potom kríza na 30-35 km, spomalenie a druhá polovica vždy pomalšia. Tiež som sa rozhodol prestať piť ráno už o 8hod (vstal som skôr) a nepiť už do štartu. Vždy som musel v prvom kole riešiť malú potrebu na Aničke.  Okrem toho som sa rozhodol že nebudem tohto roku sledovať vodičov na 4h a pôjdem svoje. Teraz môžem asi povedať že všetky rozhodnutia boli asi správne...


Štart prebiehal hladko, v tlačenici kráčame 1m 20s kým prejdeme cez čiaru a aj potom sa rozbiehame pomaly. Prvý kilák je teda cez 6 min ale keď už sme sa rozbehli tak pomerne rýchlo. Idem s Ifkom a kecáme. Ideme stále rýchlejšie tempo okolo 5:15 ale poviem že cielene v snahe dohnať stratu zo štartu. Beží sa veľmi príjemne - super počasie. Na Aničke bez prestávky, na prvej občerstve veľký zmätok - bežcov pribúda a tuším aj zmätkov. Fľaše s vodou sú až na konci občerstvy a dokonca mi ich podávajú bez vrchnáka už otvorené - úplne nepraktické. Preto som nezačal ani s gelom a rozhodol som sa že cez občerstvy len prebehnem zoberiem fľašu - ideálne zatvorenú a občerstvím sa 200-300m neskôr. O tejto stratégii vravím aj Ifkovi ale on nevedno prečo sa rozhoduje že to bude robiť naopak - pred občerstvou.
Niekde za Nemocnicou ešte s Ifkom

Niekde na 8-9km dobiehame Mikiho (Dzurindu) a nejaký čas ideme s ním. Tempo držíme stále pod 5:30 často pod 5:20 tak viem že si nadbiehame. Dávam prvý gel a stále idem s Ifkom. Už sa to dosť ustálilo bežci sa roztratili a nie je to až taká tlačenica. Kecáme trochu a rýchlo to ubieha a ani neviem ako bežíme Mojzesku kde stretávam Mamku, ktorá ma prišla povzbudiť - zastavil som sa na chvíľu ako obvykle. Neďaleko je Tina s malým a to som sa zastavil znovu a trošku Jakubka vystískal.

Môj najväčší fanúšik na trati MMM 2017.
Nálada je perfektná na Amfíku už mizne druhý gel a akosi sa stráca Ifko. Neviem presne kde je.
Občerstva na Amfiku, už sám

Okolo maratónca prebieham znovu okolo malého a povzbudzuje ma aj kopa známych ktorý zablúdili. Vôbec nesledujem čas - len sem tam tempo. Pol maratón točím po cca 1h 55min a cítim sa skvele. To som sa ale cítil každý rok. Veľmi dobre viem že toto je moment kedy maratón začína.
Dobeh do cieľa prvého kola - teraz to len začína

Bežím už sám a ubúda aj bežcov, keďže väčšina na polmaratóne končí. V hlave si ujasňujem stratégiu držať presne toto tempo najdlhšie ako sa bude dať. Mám cca 5 min náskok (na 4h cieľ). V druhom kole sa viac sústreďujem na občerstvenie. gel ťahám poctivo na každom 5km a dám si polovicu dávky a vodu. Beriem si fľašu a radšej bežím s ňou a priebežne pijem malé množstvá vody. Tempo držím a začínam obiehať bežcov. Úplne strojovo, až neustále kontrolujem tempo či nezrýchľujem. Ale nie to oni spomaľujú... To poznám z minulých rokov ale spomaľoval som ja...

Niekde za Kembridžom znovu stretnem krpca a ten mi fandí čo mi dodáva vagón sily. Anička, mesto, gel 30 km a začínam očakávať krízu. Nohy už bola asi 10 km ale to je v pohode, to poznám a to sa dá ignorovať. Ale keď sa dostaví energetická kríza to je zlé. Vidím ju všade okolo mňa. Ľudia spomaľujú, kráčajú, niektorí riešia kŕče niekde na boku. Ja za otočkou pri Centrume vyťahujem sójovku ako žolíka. Je trochu náročnejšia na zjedenie ale má kopu energie. Som ochotný aj spomaliť aby som ju v pohode zjedol ale časy tomu potom nenasvedčovali. Kríza nikde... zatiaľ...
V druhom kole niekde na Južnj triede - kríza nikde

Keď sa točím na konci Južnej na najvzdialenejšom bode kde som zvyčajne už poriadne bojoval som v pohode a nespomaľujem. Začínam sám seba presvedčovať že keď to udržím tak to bude v cieli super čas možno aj 3h50. Idem si svoje a v miestach nekonečnej Mojzesky od nemocnice až po radnicu valím ako lokomotíva - strojovo, predcízne 5:20 - 5:30 po občerstvení aj trošku dlhšie ale všetko ďaleko pod 6min. Som veľmi prekvapený, pretože moje behanie po celý rok je všetko možné len nie držanie jedného tempa. Behám lesy, terén kopce a tempo neustále kolíše. Maratónsky hladký beh a pevné tempo vôbec netrénujem. A kríza nikde... Zato už mám len jeden gél, ktorý plánujem tak na 38 km. Na Amfíku preto beriem i nejaké banány a začínam si fakt veriť že to takto dotiahnem aj do cieľa a kríza ani nebude.
Na Amfíku v druhom kole a pohoda...

Na konci Watsonky ma stretol a odfotil Tono - do cieľa už neďaleko vedel som že to dám

Posledný gel, posledná zákruta, a v diaľke už koniec Komenského - kostol, posledné 2 kiláky. To je vždy môj najobľúbenejší úsek. Cítim sa skvele. Okolo sochy maratónca už zrýchľujem aj keď nechcem. Pri Tescu je Mamka ale zastavujem sa len na okamih - rýchle objatie a povedal som jej že si bežím pre rekord... Na hodinách som zbadal 3:47... Že by som nedal tú hlavnú za 3min?
Posledné občerstvenie pred cieľom
 Všetci okolo majú dosť a sa trápia, bojujú s posledným kilometrom trate - a ja zrýchľujem na 4:30 na km - viete aký je to pocit? To idete ako splašený kôň pomedzi poníky, kľučkujete a neuveriteľne si to užívate. Finiš si treba podľa mňa užiť naplno.
Finiš na Hlavnej, fakt si to užívam na plno
 Pri dóme ešte pridávam a tempo na posledných 100-150 m hrotím na 3min/km teda keď už nie celý maratón tak aspoň do cieľa dobieham ako bežia černosi... Na hodinách už svieti 3h52 ale to mi je vlastne jedno... Ten finiš je pre mňa tou najlepšou odmenou za takmer 4h výkon a finiš si doprajem každý rok.
Dobeh do cieľa
V cieli neuveriteľné emócie strieda to že ma naplo :-) No nie je prvý krát :-) Po takom výkone a v bruchu len voda a gély - netreba sa prehnúť dopredu ale vydýchať sa vzpriamene. Obsah žalúdka zostáva tam kde má, stretám Ďura, ktorý dal krásny čas 3:43. Dostávam medajlu a čakáme Ifka. Ten ale dlho nechodí. Vždy bežal lepšie ako ja a mal už aj čas pod 4hod. Dobieha Miki, dobieha vodič na 4h, 4:10, 4:20... Už je nám aj zima a tak ideme do šatne. Tam na mobile pozriem jeho medzičas a vidím že sa trápi. Bol pred štartom chorý a zjavne ho to dobehlo. Ale bojuje. Nakoniec dobehol až 04:42:47 a v šatni mu nie je moc do reči... Viem presne aké to je keď to proste nejde a nedarí sa... Maratón je ťažká disciplína - vie len ten čo to skúsil...

Zaslúžená odmena

Mne sa teraz podarilo to čo nikdy:
  • Čistý čas 03:50:48 takmer o 10 min lepší ako plán a o 16min lepší ako môj rekord hovorí za veľa ale nie je to všetko. 
  • Držal som rovnaké tempo od štartu po cieľ - len malý rozptyl.
  • Kríza neprišla (resp aj keď nebolo dobre tak som vedel tempo udržať)
  • Nesledoval som úporne kilometrovníky popri trase že kedy už bude koniec
  • Podarila sa mi neuveriteľná vec a to že druhú polovicu som dal rýchlejšie o 1m10s oproti prvej (v druhej robím dlhšie občerstvenia)
  • A zostalo mi energie na neuveriteľný finiš
  • Výsledok: 574. miesto (muži) 283. miesto v kategórii Ofiko čas: 03:52:08
  • Výsledky TU 
Moja zbierka medajlí - posledných 8 rokov

Toto všetko sú podľa mňa ukazovateľmi že na štvrtý pokus sa mi podarilo zabehnúť maratón správne. Zúročil som skúsenosti, vybral správnu stratégiu, zvolil dobré tempo - na ktoré som mal, nepodcenil energetickú prípravu a v neposlednom rade je to psychika - maratón sa beží aj v hlave, treba si aj veriť ale nedá sa ísť cez závit, pretože to sa kruto vypomstí.

Vo výsledku som teda nemohol byť nič iné iba maximálne spokojný... Problémom každého nového rekordu je však len to že čo s ním o rok!!! :-) Veď viete laťka už zas posunutá... Dostať sa pod 3:50 sa ponúka ako jasná voľba ale nešlo by to aj pod 3:45? A čo tak magická hranica 3:30... Pred pár rokmi som si to nevedel ani len predstaviť, ale... Dnes si myslím že by šlo aj to, ale taký výkon sa už nedá spraviť bez naozaj tvrdého tréningu... Tak uvidíme čo to bude, ale u mňa zostáva prioritou behať a športovať pre radosť a zdravie. Žiadne čísla vo výsledkovej listine nie sú pre mňa dôležitejšie ako to...

Trochu čísel:

1.kolo 2. k. čistý č. 2. kolo Čistý čas Celk. čas:
01:55:59 01:54:49 01:56:09 03:50:48 03:52:08

Po kilometroch:

Úseky Čas Kumulatívny čas Čas jazdy Priemerné tempo Priemerné tempo pohybu Najlepšie tempo
1 06:28,50 06:28,50 05:27:00 06:29:00 05:27:00 04:53:00
2 05:31,50 12:00:00 05:30:00 05:31:00 05:30:00 05:10:00
3 05:16,90 17:17:00 05:12:00 05:17:00 05:12:00 04:50:00
4 05:07,40 22:24:00 05:06:00 05:07:00 05:06:00 04:54:00
5 05:18,90 27:43:00 05:14:00 05:19:00 05:14:00 04:54:00
6 05:20,80 33:04:00 05:14:00 05:21:00 05:14:00 04:55:00
7 05:28,20 38:32:00 05:22:00 05:28:00 05:22:00 04:55:00
8 05:18,80 43:51:00 05:16:00 05:19:00 05:16:00 05:10:00
9 05:17,00 49:08:00 05:16:00 05:17:00 05:16:00 05:00:00
10 05:26,90 54:35:00 05:21:00 05:27:00 05:21:00 05:14:00
11 05:25,80 01:00:01 05:18:00 05:26:00 05:18:00 05:05:00
12 05:27,80 01:05:28 05:24:00 05:28:00 05:24:00 05:20:00
13 05:29,40 01:10:58 05:22:00 05:29:00 05:22:00 05:21:00
14 05:25,20 01:16:23 05:24:00 05:25:00 05:24:00 05:12:00
15 05:30,20 01:21:53 05:29:00 05:30:00 05:29:00 05:22:00
16 05:34,40 01:27:28 05:30:00 05:34:00 05:30:00 05:21:00
17 05:34,00 01:33:02 05:29:00 05:34:00 05:29:00 05:16:00
18 05:40,30 01:38:42 05:39:00 05:40:00 05:39:00 05:05:00
19 05:18,00 01:44:00 05:14:00 05:18:00 05:14:00 04:54:00
20 05:18,80 01:49:19 05:12:00 05:19:00 05:12:00 05:09:00
21 05:16,90 01:54:36 05:14:00 05:17:00 05:14:00 05:05:00
22 05:23,00 01:59:59 05:21:00 05:23:00 05:21:00 05:04:00
23 05:32,30 02:05:31 05:27:00 05:32:00 05:27:00 04:47:00
24 05:34,70 02:11:06 05:30:00 05:35:00 05:30:00 04:51:00
25 05:15,10 02:16:21 05:08:00 05:15:00 05:08:00 05:01:00
26 05:25,10 02:21:46 05:21:00 05:25:00 05:21:00 05:04:00
27 05:37,80 02:27:24 05:37:00 05:38:00 05:37:00 05:14:00
28 05:16,10 02:32:40 05:12:00 05:16:00 05:12:00 05:02:00
29 05:32,40 02:38:12 05:27:00 05:32:00 05:27:00 05:22:00
30 05:17,30 02:43:29 05:12:00 05:17:00 05:12:00 05:04:00
31 05:27,90 02:48:57 05:23:00 05:28:00 05:23:00 05:12:00
32 05:45,00 02:54:42 05:40:00 05:45:00 05:40:00 05:15:00
33 05:24,30 03:00:07 05:23:00 05:24:00 05:23:00 05:12:00
34 05:31,80 03:05:38 05:30:00 05:32:00 05:30:00 05:07:00
35 05:28,70 03:11:07 05:24:00 05:29:00 05:24:00 05:20:00
36 05:37,70 03:16:45 05:34:00 05:38:00 05:34:00 05:21:00
37 05:48,70 03:22:33 05:43:00 05:49:00 05:43:00 05:08:00
38 05:31,20 03:28:05 05:27:00 05:31:00 05:27:00 05:08:00
39 05:55,20 03:34:00 05:55:00 05:55:00 05:55:00 05:05:00
40 05:35,20 03:39:35 05:33:00 05:35:00 05:33:00 04:58:00
41 05:20,20 03:44:55 05:16:00 05:20:00 05:16:00 05:03:00
42 05:19,80 03:50:15 05:19:00 05:20:00 05:19:00 04:05:00
43 01:57,80 03:52:13 01:54:00 03:57:00 03:49:00 03:05:00

Záznam z hodiniek:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára